Råd och tips

Bra mat, regelbunden motion och utövning av yoga och mindfulness har visat sig hjälpa många med migrän att behålla sin livskvalitet.Det viktiga är att känna efter vad kroppen klarar och vad just du mår bra av.

Det finns saker du kan göra själv för att lindra migrän, och i vissa fall förebygga anfall. 3

Det finns en del du kan göra själv för att lindra ett anfall. Ofta hjälper det att ligga och vila på en lugn och mörk plats. En del tycker att det lindrar att lägga en värmekudde under nacken när de vilar. Anfallet går ofta över snabbare om du somnar.

  • Många kan minska sina migränbesvär genom att förändra sina levnadsvanor och lära sig att hantera stress. För en del kan det hjälpa att undvika vissa livsmedel.
  • Ett regelbundet liv med regelbundna måltider, lagom av aktiviteter och frisk luft kan också hjälpa till att förebygga migrän.
  • Det är också viktigt att du får tillräckligt med sömn eftersom sömnbrist och trötthet kan utlösa migrän.
  • Ibland kan det vara bra att vila från alltför mycket intryck. Du bör också se till att du dricker tillräckligt mycket vatten.
  • Yoga och mindfulness/meditation kan också hjälpa.


 

Stöd

Vi har samlat en del information om migrän som kan användas för att hjälpa dig.

LÄS MER OM STÖD OCH MATERIAL

Minska stress och lär dig att slappna av.

Migrän kan utlösas och orsakas av oro och stress. Därför är det bra om du försöker minska stressen i ditt liv. Många som har huvudvärk ofta har spända muskler. Det kan hända att du inte är medveten om att du spänner musklerna i till exempel käken, nacken och axlarna.

För att besvären ska bli bättre är det viktigt att du lär dig att slappna av. 

Avslappningsövningar och övningar i mindfulness kan vara till hjälp. Olika personer slappnar av med hjälp av olika metoder. 

En del personer blir avspända genom till exempel yoga eller massage. Andra blir  hjälpta av långa promenader och att komma ut i friska luften.3

Fysisk aktivitet och regelbunden rörelse.

Det är bra om du rör på dig regelbundet. Musklerna kan bli stela om du har varit spänd i kroppen en längre tid. 

Du kan minska risken för stela muskler och stärka nackmuskler och ryggmuskler genom fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet kan också göra att din kroppshållning förbättras så att nacken avlastas.3

Yoga och mindfulness/meditation kan också hjälpa.

Se till att du har en bra arbetsställning.

Du som har ett stillasittande arbete bör variera din arbetsställning och försöka lägga in små pauser. Tänk på att alltid ha bra belysning vid arbete och läsning. 

Gör en synundersökning och skaffa glasögon om du ser dåligt. Det kan det vara särskilt viktigt att ta pauser ofta om du arbetar eller sitter mycket framför en datorskärm.3

Här kan du läsa mer om Vydura samt hitta stöd och material

Att ha migrän kan göra dig lidande i vardagen, vi har därför samlat material för att hjälpa dig i din behandling mot migrän.
 

Biverkningar

Precis som alla andra läkemedel kan Vydura ge biverkningar, alla behöver inte få dem. Den vanligaste biverkningen är illamående och det förekommer enligt studierna hos 1,2-1,4% av dem som får Vydura.2

Läs mer

Behandling

Vydura är avsett för akut behandling av migrän hos vuxna, med eller utan aura samt profylaktisk (förebyggande) behandling av episodisk migrän hos vuxna som har minst 4 migränanfall per månad.

Läs mer

Kostråd & tips

Bra mat och lättare motion har visat sig hjälpa många med migrän att behålla sin livskvalitet.3 Här har vi samlat en del information som kan hjälpa dig att förebygga migränanfall.

Läs mer

Referenser

  1. kunskapsstyrningvard.se/kunskapsstyrningvard/programomradenochsamverkansgrupper/nationellaprogramomraden/
           nponervsystemetssjukdomar/migran.56050.html?msclkid=e38e3e1fcf9c11ec819e8002f76bdb2b
  2. Produktresumé Vydura
  3. www.1177.se/sjukdomar--besvar/hjarna-och-nerver/smarta-och-huvudvark/migran/
  4. www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/neurologi/migran/
  5. www.neurologiisverige.se/wp-content/uploads/2021/02/Lars-Edwinsson.pdf
  6. ihe.se/wp-content/uploads/2018/11/IHE-Rapport-2018_4_.pdf
  7. www.internetmedicin.se/wp-content/uploads/2020/05/infoblad_migran_170207.pdf
  8. www.speakmigraine.com/sv/om-migran/typer